Zo creëer je een plekje voor je kind (en jezelf) om tot rust te komen.Van naar school / opvang / onthaalmoeder gaan wordt je natuurlijk erg moe en krijg je heel veel indrukken om te verwerken. Daarom is het fijn voor je kind als het een eigen plekje heeft om even tot rust te komen. Een rustig plekje waar het verder niet teveel wordt afgeleid. Even lekker liggen met een knuffel en een dekentje. Of een leeshoekje met een paar boeken om te lezen. Maar hoe maak je zo een plekje en wat is hierin belangrijk?

WAT MAKEN WE?

Vandaag maken we een cocon. Inmiddels is ‘cocoonen’ een heus werkwoord geworden, vaak gebruikt om aan te geven dat je lekker met een dekentje op de bank blijft. Dat knusse gevoel nemen we ook mee. We creëren een plek waar kinderen zich even terug kunnen trekken. Je kunt deze knutsel op verschillende manieren invullen.

Een extra tip: er zijn ook kant-en-klare stoelen of een tipi verkrijgbaar die

je af kunt sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens bij IKEA. In plaats van een cocon

kun je ook een tafeltent maken. De cocon kun je inzetten bij overprikkeling.WAT HEB JE NODIG?  

  • Kussens

  • Kleed (voor de bodem)

  • Een zacht dekentje of plaid

  • Klamboe of laken

  • Eventueel knuffelsHOE DOE JE HET?

Een cocon is een rustige, knusse plek waar je je even kunt terugtrekken. Je kunt het zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Pas onderstaande werkwijze aan naar jouw  situatie en ruimte. Beperk in ieder geval zoveel mogelijk de impact van licht en geluid, en houd rekening met hygiëne.


Stap 1: Kies de plek waar de cocon moet komen. Ideaal is een rustig hoekje in de klas of in huis. Heb je geen ‘hoekje’ over? Je kunt er één creëren door (kamer)schermen neer te zetten of met de plaatsing van kasten te spelen.


Stap 2: Zorg dat de plek helemaal schoon is. Is er al een zachte ondergrond, dan kun je die eventueel zo laten. Is die er nog niet of wil je een extra zachte bodem, leg dan een kleed neer.


Stap 3: Creëer het knusse gevoel door een (gekleurde)

klamboe of een laken op te hangen. Drapeer deze zo dat het idee van een tent ontstaat. Een klamboe is meer geschikt voor een klassensituatie, omdat je er nog wel doorheen kunt kijken.


Stap 4: vul de cocon met kussens (eventueel met verschillende kleuren en texturen) en leg eventueel een zachte plaid en wat knuffels

neer. Je kunt de cocon eventueel ook als leeshoek gebruiken, leg dan wat

boekjes neer.En voor mama en papa?

Ook als ouder heb je vaak nood aan zo een plekje. Uiteraard zien

we onszelf nu niet meteen in een tipi tent kruipen . Maar ook voor jezelf kan je een plaatsje voorzien waar je even tot rust kan komen. Spreek ook met je kids en partner af dat dit jouw plek is. Wanneer je hier bent wil je dan ook rust en even alleen zijn.Het is fijn als iedereen in huis zo een plekje heeft. Doordat

kinderen ook hun eigen plek hebben gaan ze het ook aanvaarden dat jij je soms even terugtrekt. Daarnaast heb je naar hen toe ook een voorbeeldfunctie, ook mama of papa heeft wel eens tijd nodig voor zichzelf, het is dus ok als de kinderen deze ruimte ook even nemen.


Op www.hooggevoeligheelgewoon.nl vind je nog veel andere leuke tips.

2 keer bekeken0 reacties

Balance4Life

Move2Heal

Colonel Silverstopstraat 2-4

2850 Boom

Tel: O470/76.45.74

lauraleysen.psy@gmail.com

 

  • Black Facebook Icon

Ma - vrij: 9am - 10pm

​​Zaterdag: 9am - 12am

​Zondag: gesloten

© 2020 by Balance4Life.