Tips om een burn out als ouder te voorkomen of te genezen

Bijgewerkt: 17 jun 2020
Als ouder ervaren we wel eens stress in de opvoeding en de zorg voor onze kinderen. Je moet belangrijke keuzes maken voor je gezin, dagelijks goed voor je kinderen zorgen en dat allemaal ook in stressvolle of drukke tijden. Niet zo gek dus, dat je af en toe even niet meer weet hoe je dat allemaal voor elkaar moet krijgen.


Als ouder kun je meestal niet even ‘vakantie nemen’ van je gezin. Het is een continue plicht om voor je kinderen te zorgen, en dat kan soms best eens moeilijk zijn.


Bij sommige ouders is het op een gegeven moment echt teveel. Ze merken dat ze ‘op’ zijn en zichzelf niet meer goed kunnen opladen. Ze kunnen geen nieuwe energie vinden om voor zichzelf en hun gezin te zorgen.


Door langdurig veel stress kan het zo zijn dat je dus uiteindelijk in een zogenoemde burn out komt. Liggen de oorzaak en de gevolgen in de zorg voor de kinderen en het gezin? Dan noemen we dit een parentale burn out.

Mensen die last hebben van een parentale burn out halen geen voldoening uit het ouderschap, je lijkt geen energie meer te hebben, je batterij is leeg.


Het is dus belangrijk er alles aan te doen dat het niet zo ver komt. In dit artikel geven we je enkele tips om opnieuw rust te vinden en je batterij op te laden, zodat je binnenkort hopelijk weer gelukkig en ontspannen van het ouderschap kunt genieten.


1. Vergelijk jezelf niet met andere ouders

Stel geen onmogelijke eisen aan jezelf door jezelf steeds te vergelijken met andere ouders. Jij doet wat jou goed lijkt voor jouw kind én wat in jouw mogelijkheden ligt.

Een kind hoeft echt niet elke kans te benutten en elke week naar allerlei verschillende vriendjes, sportclubs of lessen om gelukkig te zijn. Jouw kind heeft vooral een gelukkige en stabiele ouder nodig, en dat ben je door je niet gek te laten maken. Stel geen onmogelijke eisen aan jezelf door jezelf steeds te vergelijken met andere ouders. Jij doet wat jou goed lijkt voor jouw kind én wat in jouw mogelijkheden ligt. Een kind hoeft echt niet elke kans te benutten en elke week naar allerlei verschillende vriendjes, sportclubs of lessen om gelukkig te zijn. Jouw kind heeft vooral een gelukkige en stabiele ouder nodig, en dat ben je door je niet gek te laten maken. Praat met andere ouders, leer van andere ouders, neem mee wat je nuttig lijkt, maar ga jezelf niet pijnigen met vergelijkingen tussen jezelf en andere ouders. Hier schieten jij en je kind niks mee op.


2. Wees realistisch

Kies je doelen en de dingen die belangrijk voor jou zijn en ga hiermee aan de slag. Geef jezelf de tijd als ouder om te leren en wees niet te streng voor jezelf. Bij niemand gaat het opvoeden vlekkeloos, en allemaal balen we wel eens van een vervelende ruzie aan tafel of het feit dat je een keer niet aanwezig kon zijn bij een wedstrijd. Stel realistische doelen voor jezelf en wees ook tevreden als dingen lukken. Je hoeft als ouder niet te streven naar perfectie, of het zijn van de beste moeder. Door realistisch en mild te zijn voor jezelf hou je het als moeder of vader juist veel beter vol.


3. Vind manieren om te ontspannen

Probeer in je dag een aantal momenten te vinden waarop je je een paar minuten even kunt ontspannen. Ga gewoon eens even op een rustig plekje zitten terwijl je kinderen spelen/slapen/huiswerk maken/lezen en geef eventueel aan dat ze je even niet mogen storen.

Leg je telefoon weg en ga zitten zonder iets te doen en pak gewoon even die 5 minuutjes voor jezelf. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruikmaken van mindfulness oefeningen, maar dat hoeft niet. Je zult zien dat je na een rustmoment zelf weer kalmer bent, de dingen weer meer op een rijtje hebt én meer rust uitstraalt naar je kind. Grote kans dat ook zij daardoor rustiger op jou reageren, kinderen zijn heel gevoelig voor stress!4. Communiceer met je partner

Je partner kent je goed en kan waarschijnlijk als eerste signaleren dat het de verkeerde kant opgaat. Let dus goed op elkaar en schakel elkaars hulp in. Sta open voor de ander en maak het onderwerp bespreekbaar. Probeer ervoor te zorgen dat jullie niet belanden in verwijten over rolverdeling en de ander als ouder. Geef eerst gewoon aan dat het je nu even teveel wordt en je de hulp van de ander nodig hebt. Hij of zij zal je misschien (tijdelijk) verantwoordelijkheden of activiteiten uit handen kunnen nemen. Op termijn is het dan verstandig om uiteraard wel het gesprek aan te gaan over hoe jullie gaan voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt en eventueel bepaalde taken herverdelen.


5. Communiceer met je kinderen

Zorg ervoor dat jouw kinderen begrijpen dat mama of papa heel veel van ze houdt, maar geen duizendpoot is. Je kunt niet overal tegelijk zijn, alles doen en hebt ook af en toe best een moment alleen verdiend. Bespreek dit met je kinderen en leer ze aan dat ze bijvoorbeeld sommige dingen eerst zelf proberen, voordat ze het aan jou vragen.


6. Zorg goed voor jezelf

Als moeder of vader zal je moeten zorgen dat je zelf in evenwicht bent. Dat straal je vervolgens uit in je opvoeding en naar je kind. Zoek dus naar manieren om zelf te ontspannen of ga iets doen wat je heel erg leuk vindt. Een nieuwe cursus, dansles, tekenen, schrijven, puzzelen, yoga, zwemmen, het maakt niet uit wat. En plan dus ook structureel tijd voor deze activiteiten en jezelf in. En nee, het is niet erg als dit betekent dat je kind dan op donderdag dus niet naar weer een ander clubje kan. Jij hebt het nodig om je eigen leven te leven, om je te ontspannen of in te spannen, om je gelukkig te blijven voelen over jezelf en jezelf als ouder.7. Focus op de dingen die goed gaan

Denk eens na over waar je trots op bent in de opvoeding en als ouder.

Maak voor jezelf bijvoorbeeld eens een lijstje met 5 dingen die je leuk vindt aan je kind, die beter gaan dan vroeger of waar je af en toe heel erg van geniet. Probeer dagelijks een puntje extra op het lijstje bij te schrijven. Je krijgt zo heel snel door dat er eigenlijk heel veel dingen zijn waar je als ouder trots op kunt zijn! Zie je dat je zoon zijn broertje helpt? Dat je dochter geniet van je lekkere eten? Heb je vandaag even met één van je kinderen heerlijk kunnen spelen? Heeft je dochter minder driftbuien dan vroeger? Maak je vaak tijd om aan je kind voor te lezen? Allemaal dingen waar je ontzettend blij mee kunt zijn en waar je als ouder trots op mag en moet zijn. Richt je op de dingen die goed gaan en bouw die uit. Maak vaker tijd vrij om betrokken met je kind te spelen bijvoorbeeld. Of geef eens wat vaker een compliment als je zoon of dochter iets aardigs of leuks doet. Je zult merken dat als je de positieve dingen weer meer ziet, je ook weer meer geniet van het opvoeden.


8. Kom je er niet uit, zoek professionele hulp

Wij willen het allemaal heel erg goed doen en een hele goede ouder zijn voor ons kind. Maar soms lukt het je gewoon even niet alleen en is het, zowel voor jezelf als voor je kind, beter als je hulp zoekt.

Als je merkt dat je al ver in een parentale burn out zit is de kans waarschijnlijk klein dat je er zelf uit kunt komen.

Je hebt dan echt hulp van buitenaf nodig. Merk je dat je uitgeblust bent en echt geen energie meer kunt vinden voor het ouderschap?

Twijfel dan dus niet en schakel hulp in!


Bij Balance4Life richten wij ons op jonge ouders die vast lijken te lopen in de combinatie werk-huishouden-ouder zijn-…

We gaan graag samen met jou op pad zodat je opnieuw jouw evenwicht kan terugvinden.19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Balance4Life

Move2Heal

Colonel Silverstopstraat 2-4

2850 Boom

Tel: O470/76.45.74

lauraleysen.psy@gmail.com

 

  • Black Facebook Icon

Ma - vrij: 9am - 10pm

​​Zaterdag: 9am - 12am

​Zondag: gesloten

© 2020 by Balance4Life.