Is de weegschaal van jou en je partner in balans?

Vandaag niet zomaar een blog maar wel een opdracht die bij veel cliënten een ‘eye opener’ is tijdens het ‘Back to balance’ traject. Het toepassen van deze opdracht kan namelijk jouw draaglast al erg verminderen. Daarom wil ik deze ook vandaag met jou delen, gewoon omdat jij het waard bent.


Voordat er kinderen komen is de verdeling van het huishouden meestal als volgt: 40 procent van het huishoudelijke werk wordt door de man gedaan en 60 procent door de vrouw. Vrouwen zien vaak meer karweitjes en doen die dan maar zelf omdat ze geen zin hebben om hun man om hulp te vragen. Ze hebben het idee dat ze het sneller (en beter) zelf kunnen doen.

Tijdens je zwangerschapsverlof neem je als vrouw vaak extra taken op je. Je hebt immers ‘alle tijd’ en je bent toch thuis. Als de baby geboren is en je bent lichamelijk hersteld van de bevalling, regel je al snel dingen voor de baby en het huishouden. Je hebt niet voor niets verlof. Na je verlof blijkt de taakverdeling ongemerkt verschoven naar 70-30 procent en soms zelfs 80-20 procent.

De weegschaal is dan ver overgeslagen. Gevolg: je verwijt je partner (stilletjes of luidkeels) dat hij te weinig doet en het wordt er thuis niet gezelliger op.

Maak samen met je partner een weekschema met alle taken die in een week gedaan moeten worden. Schrijf op wie wat wanneer doet. Als de taken duidelijk verdeeld zijn hoeft je niet langer te zeuren, maar hoef je alleen maar naar het schema te wijzen. In de praktijk heb ik gemerkt dat een keer zo’n schema maken beide partner duidelijkheid geeft. Er komen nu eenmaal veel taken bij als er kinderen zijn. Op het werk zijn de mensen gewend om met schema’s te werken. Als we de kans krijgen zelf in te vullen welke taken we wanneer doen, werkt dat (vanzelfsprekend) veel beter dan wanneer we het gevoel krijgen dat we taken opgelegd krijgen.

Vaak helpt het om een duidelijk schema te maken van elke taken, vaak zien we elkaars taken niet tot ze in een schema voor je neus staan.

Zo komen koppels makkelijker tot een eerlijke taakverdeling.


En vind je dat het nu echt tijd wordt om in balans te komen, geef je dan op voor een gratis inspiratiesessie en ik luister naar jouw verhaal.

Je kan mij steeds contacteren op het nummer 0470/764574 of via mail: lauraleysen.psy@gmail.com.

Wie weet spreek ik je binnenkort.

Omdat je het waard bent.

9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Balance4Life

Move2Heal

Colonel Silverstopstraat 2-4

2850 Boom

Tel: O470/76.45.74

lauraleysen.psy@gmail.com

 

  • Black Facebook Icon

Ma - vrij: 9am - 10pm

​​Zaterdag: 9am - 12am

​Zondag: gesloten

© 2020 by Balance4Life.